Stockholms län

Tullverksamheten i Kapellskär försvinner

Antalet anställda inom Tullverket ska minska med cirka 300 personer. Av dem kommer omkring 170 att sägas upp. Samtidigt dras den fasta bemanningen in på tolv orter, däribland Kapellskär i Norrtälje där all tullverksamhet försvinner.

Enligt Tullverkets förslag ska alltså samtliga 10 fast stationerade tulltjänstemän i Kapellskär bort.

Fyra av dessa, som i första hand arbetar med klarering av gods, ska omplaceras till Arlanda - där tullens verksamhet är tänkt att  förändras och disponeras om.

Enligt tullfacket kan det innebära att tullen på Arlanda blir mindre synlig för  allmänheten, men några direkta förändringar i tullens bevakning blir det sannolikt inte.

I Kapellskär däremot, blir det betydande förändringar. Per Hellman, chef för gränsskyddet i Stockholmsområdet säger att det handlar om att börja arbeta på ett annat, klokare sätt.

Från tulltjänstemännens fackförbund  Tull-Kust kommer förödande kritik. Enligt Johnny Johansson, 1:e vice ordförande  innebär förslaget  en klar försämring.  Tullen kommer bara att kunna utföra slumpvisa kontroller med personal som kommer dit vid behov och i värsta fall betyder det  att fordon fulla med smuggelgods bara kan rulla rätt in i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".