Stockholm

Humlegården får bättre belysning

Humlegården på Östermalm i Stockholm fick på tisdagskvällen den första nya lampan i satsningen på en ljusare och tryggare park. Det har tidigare skett flera rån och fall av misshandel och det finns de som helst undviker parken.

På tisdagskvällen vred Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin och energibolaget Fortums vd Christian Lundberg om knappen till de första lamporna i Humlegården på Östermalm.

– Jag tycker att den blev jättefin, det är starkt ljus, men ändå inte kallt, säger Kristina Axén Olin.

Ljus minskar brott
Humlegården har de senaste åren varit platsen för ett antal brott, bland annat misshandel, rån och våldtäkt. Enligt brittiska undersökningar leder förbättrad belysning till minskad brottslighet och nu hoppas Stockholms stad på att det ska visa sig stämma här också.

Andra lösningar
Leif Kron på organisationen Farsor och Morsor på stan tycker att satsningen på ljus är bra men att den ensam inte löser problem:

– Det är en bra bit på vägen. Stadsbyggnad kan göras på olika sätt också. Människor gör ju det mesta, att du och jag är där de yngre är, och ökar tryggheten på det sättet. Det skulle jag vilja uppmana alla till – häng med ut på något sätt.

Anna Jonsson
anna.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".