Stockholm

Ersättningar till privatläkare ifrågasätts

Landstinget misstänker att upp till var tionde privatläkare i Stockholmsområdet kräver landstinget på för mycket pengar. Enligt en granskning handlar det om mångmiljonbelopp.

Det har länge funnits misstankar om att privatläkare överdebiterar landstinget i Stockholm. En grupp tjänstemän har därför granskat de underlag som läkarna skickar som grund för sina ersättningar. 

Chefläkaren i landstinget Henrik Almkvist säger till tidningen Dagens Medicin att kontrollerna visar att mellan 40 och 80 privatläkare debiterar felaktigt. Det innebär att minst 50 miljoner kronor för mycket betalats ut till privatläkare under 2007.

Det finns både medvetet fusk och oklarheter om hur reglerna ska tolkas. I ett fall har landstinget bedömt det inträffade så allvarligt att en läkare blivit polisanmäld misstänkt för bedrägeri.

Det vanligaste är, enligt Dagens Medicin, att läkare tagit för mycket betalt genom att göra vissa undersökningar för många gånger. Det kan till exempel handla om utredningar om åderförkalkning, inkontinensutredning och sömnapnéundersökning.

Christer Sjödin som är ordförande i Storstockholms privatläkareförening betecknar eventuellt fusk som allvarligt, men han är samtidigt kritisk till landstingets sätt att utreda frågan. Christer Sjödin hävdar också att privatläkarföreningen varit positivt inställd till en utredning av debiteringarna och att man velat samarbeta, men att man inte fått något gehör av landstinget, skriver Dagens Medicin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".