Politiker försvarar ny gymnasieintagning

Det nya regelverket för hur intagningen till gymnasieskolorna i länet ska gå till försvaras av ansvariga politiker, trots kritiken från elever. Det nya regelverket klubbades strax före jul och efter jullovet informerades niondeklassarna - bara ett par veckor innan de skulle lämna in sina ansökningar.


- Jag blev jättenervös när jag fick reda på det. Vi trodde ju att det skulle vara som alla andra år, säger Rebecka Marchow, som går i nian på Edsbergsskolan i Sollentuna.

Det är efter många års diskussioner som 20 av länets 26 kommuner skrivit under ett avtal om en gemensam gymnasieregion, där eleverna kan söka till alla kommunernas kommunala skolor på lika villkor. I södra delen av länet har sju kommuner gått ihop i ett liknande avtal till en egen region.

Konkurrensen om de populära skolorna blir därmed större och risken är att elever med låga betyg tvingas resa till en skola långt borta från hemorten.

Men Henrik Kelve, moderat kommunpolitiker i Solna, ordförande i utbildningsberedningen i Kommunförbundet i Stockholms län tycker att de nya reglerna ska ses som en möjlighet och inte som nått negativt.

- Jag har lite svårt att se att vi skulle ha stressat fram det här, säger han till Radio Stockholm.

- Detta är ju ett incitament för att jobba hårdare i skolan, men om man kommer in på en gymnasieskola utan att behöva kämpa lika hårt, ja då var det ju definitivt något fel på det systemet vi hade tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".