Datortomografi orsakar dödsfall, enligt läkare

Den vanligaste formen av röntgenundersökning på svenska sjukhus, så kallad datortomografi eller CT, kan vara orsak till att personer dör på grund av för hög strålningsdos. Det säger röntgenläkaren Lars Westman på Läkarhuset i Vällingby.

På Läkarhuset använder man nu en ny metod för att minska stråldosen, och trots det få fullt användbara röntgenbilder.

- När man minskar stråldosen så blir bilderna brusigare och det finns programvaror från flera olika leverantörer som ger sig på att försöka minska bruset och bibehålla den medicinska kvalitén, säger Lars Westman.

Beräkningar som Statens Strålskyddsinstitut (SSI) har gjort visar att alla invånare i Sverige utsätts för en radioaktiv strålning på i genomsnitt 4 milliSiewert per år. Ungefär hälften består av radonstrålning. Den varierar beroende på var man bor. En fjärdedel är naturlig strålning och lika mycket betecknar SSI som medicinsk strålning.

Den medicinska strålningen kommer framför allt från alla röntgenundersökningar som utförs inom sjukvården. Och den allra vanligaste formen i Sverige idag är datortomografi. Ungefär 600 000 sådana undersökningar utförs varje år.

Men en datortomografi görs ofta med för hög strålning. Ibland är det nödvändigt, men långtifrån alltid, säger röntgenläkaren Lars Westman.

Enligt honom dör närmare 200 personer om året i Sverige av tumörer som orsakats av för hög strålning. Kan man minska stråldosen till hälften och fortfarande få bra bilder, så skulle många liv kunna räddas, säger han.

- Ja, självklart. Och det är det som driver hela den här diskussionen. Bättre bilder, lägre dos.

Ulf Bungerfeldt

ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista