Regeringsnej till bidrag oroar idrottsrörelsen

Regeringen sa på torsdagen nej till ett marknadsföringsbidrag på fem miljoner kronor till skidskytte-VM - något som oroar Stockholms idrottsborgarråd och Stockholms idrottsförbund.

Om regeringen inte visar intresse för de stora internationella mästerskapen så blir det svårt att få arrangemangen till Sverige och Stockholm, säger Madeleine Sjöstedt, folkpartiskt idrottsborgarråd i Stockholm.

- Vi i Stockholm vill ju öka våra internationella evenemang i staden, säger hon.

Vilka typer av arrangemang är det som kan bli svårare att locka hit då?

- Det handlar ju framför allt om internationella mästerskap.

Regeringens har tidigare sagt att det är attraktivt för Sverige att vara värd för stora mästerskap, men Madeleine Sjöstedt är kritisk till att regeringen på ett och ett halvt år inte har en klar linje i hur de ska förhålla sig ekonomiskt till de stora evenemangen.

För arrangörerna är det viktigt med ett statligt stöd, för att de ska ha de ekonomiska möjligheterna att genomföra evenemanget om till exempel biljettförsäljningen skulle vika, sponsorer utebli eller oväder förstöra tävlingarna.

Att regeringen sagt nej till skidskytteförbundet gör att också Stockholms idrottsförbunds ordförande Peter Larsson befarar att chanserna till större arrangemang minskar.

- Det är signalvärdet i det, som jag tycker är det viktiga för dagen, att man inte tycker det är viktigt med stora evenemang till Sverige. Det går på tvärs egentligen mot de tankar och idéer som har förts upp i olika utredningar de senaste åren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista