Tusen måste gå från Ericsson

Omkring 1 000 personer på telecomföretaget Ericsson i Sverige tvingas lämna företaget, skriver Ericsson i sin delårsrapport.

Enligt bolaget ska avgångarna så långt som möjligt ske genom frivilliga program. Men än så länge är det för tidigt att säga hur den minskning av personalstyrkan som telekombolaget flaggat för kommer att påverka verksamheten i Stockholms län.

Det säger företrädare för fackföbundet Unionen. Den verksamhet som kan komma att påverkas är den som finns i Sundbyberg, tror Åke Hjortsten, ordförande för Unionen på Ericsson.

- Jag kan inte se att det finns någon del där som skulle vara fredad, enligt det som Carl-Henric har uttalat idag på morgonen, säger han till Radio Stockholm.

Ericsson VD Carl-Henric Svanberg har sagt att bolaget ska vara försiktigt med neddragningar inom forskning och utveckling. Enlig fackföbundet IF Metall kommer det att bli besparingar inom försäljning, inköp, distribution och tillverkning - och sådan verksamhet finns bland annat i Kista.

Telekomföretaget Ericsson, med cirka 10 500 anställda i länet, är en av de största arbetsgivarna i Stockholmsområdet.

I morse presenterade företaget sitt bokslut för 2007 som visar på en vinst på 30 miljarer kronor. Det är mindre än året innan då vinsten var 36 miljarder kronor.

Företaget planerar därför att minska personalen med runt 1 000 personer i Sverige - ytterligare 3 000 utanför Sverige.

- Nu är det en tuffare tid och vi planerar för ingen tillväxt inom mobilsystem, säger vd Carl-Henric Svanberg.

- Det är klart att när vi inte räknar med tillväxt, då måste vi anpassa kostnaderna därefter.

Åke Hjortsten vid fackföbundet Unionen tycker att företagsledningen överreagerar.

- Jag tror att man vill visa egentligen aktiemarknaden i första hand att man vidtar åtgärder för att försöka förbättra situationen.

Peter Johansson i samarbete med Ekot

peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".