Höjda priser på tomträtter i Stockholm

Det kommer att bli dyrare för Stockholms villaägare att köpa loss villatomter med tomträtt. Stockholms Stad har förlorat drygt 5,5 miljarder kronor på att de senaste åren låta villaägare köpa sina tomter för halva marknadsvärdet. Det menar finansborgarrådet, socialdemokraten Annika Billström som nu vill höja priset.
Den tidigare borgliga majoriteten sänkte kraftigt tomtpriserna för de villaägare som köpte ut sina tomter från Stockholms stad. Villaägare har därför de senaste åren kunnat köpa tomterna för halva marknadvärdet och det har många utnyttjat. De senaste åren har nästan 17 000 husägare köpt ut sina tomter från staden. De har köpts för totalt 2,8 miljarder vilket är en förlust för staden på 5,5 miljarder om man jämför med tomternas bokföringsvärde. Men nu är det antagligen snart slut på rean. - Hittills har ju den moderatledda majoriteten under förra mandatperioden reat ut småhusmarken så att stadens invånare har gått miste om 5,5 miljarder kronor. Det kommer vi sätta stopp för, säger finansborgarrådet, socialdemokraten Annika Billströmn till Radiio Stockholm. Socialdemokraterna kommer så snart som möjligt att föreslå att tomtpriserna höjs kraftigt till den nivå som gällde innan. Moderaten Sten Nordin, tidigare fastighetsborgarråd i Stockholm hävdar att utförsäljningen INTE medfört att Stockholms stad förlorat några pengar. - Vad vi kan se är att dom pengar vi har fått in på att sälja tomträtterna har vi ju kunnat förränta bra och får bra avkastning av till kommunkassan. Så kommunen har inte på något sätt blivit lidande på den här politiken, tvärtom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".