Dålig kvalitét på polisens kontaktcentraler

Polisens anmälningscentraler i Stockholms skärgård når inte upp till sina egna mål. Bland annat är svarstiderna för långa, enligt en utredning som Rikspolisstyrelsen gjort. Nu anser Rikspolisstyrelsen att centralerna måste organieras om. Kjell Jansson (m) är kommunstyrelseordförande i Norrtälje och oroas nu över vad som ska hända med kontaktcentalen på Arholma.

- Vi är väldigt bekymrade över det här. De här kontaktcentalerna är ovärderiga för öarna.

Vad spelar det för roll var de här poliscentralerna ligger?

- Det spelar stor roll att de får vara kvar ute på öarna eftersom att de är stora betydelsefulla arbetsplatser i ytterskärgården. Vi har ju varit med och satsat från kommunen och byggt upp det här. Länsstyrelsen har varit med, och EU har varit med och satsat pengar. Jag tycker att det vore ett stort svek av polismyndigheten om de lägger ner kontaktcentralerna, säger Kjell Jansson.

Till polisens kontaktcenter kan man ringa för att till exempel anmäla en mindre stöld eller ett inbrott. Centren finns på 70 orter i Sverige. I Stockholms län finns de bland annat på Arholma, Sandhamn och Ornö.

Enligt den utredning som Rikspolisstyrelsen nu har gjort tar det alldeles för lång tid att komma fram på telefon till centralerna, kvaliteten har brister och verksamheten är dåligt organiserad.

Utredaren Ulf Sköld säger till Radio Stockholm att bristerna gäller hela landet och någonting måste göras, han säger också kontaktcenten måste bli färre. Men vad detta kommer att betyda för polisens kontaktcenter i Stockholms län är ännu så länge oklart.

Enligt länspolismästaren Carin Götblad, som har sista ordet när det gäller all polisverksamhet i Stockholms län, är det i dagsläget i alla fall inte aktuellt med några förändringar i verksamheten kring kontaktcentralerna på Arholma, Sandhamn och Ornö. Frågan är nu ute på remiss och inom några veckor ska Carin Götblad och hennes kolleger i de olika polisdistrikten i länet komma in med ett svar till Rikspolisstyrelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".