Skadegörelse på skolor allt dyrare

Problemen med klotter och krossat glas på Stockholms skolor fortsätter att öka.

Förra året ökade kostnaderna med drygt 30 procent jämfört med 2006. Nu kommer övervakningskameror att sättas upp på trettio skolor i Stockholm.

Krossade rutor och klotter fortsätter vara ett problem vid Stockholms skolor. Förra året kostade de yttre skadorna 15 miljoner kronor, det visar statistiken från Sisab, det kommunala fastighetsbolag som förvaltar merparten av stadens skolor. Kostnaderna för krossat glas ökade med 30% jämfört med 2006, en ökning på mer än 3 miljoner kronor. Kostnaden för klotter ökade med 40%. Totalt kostade de båda posterna drygt 11 miljoner.

När det gäller annan skadegörelse, som småbränder och vandalisering av staket och belysning minskade kostanderna med knappt 10%. För större bränder finns det ännu ingen statistik klar.

All skadegörelse polisanmäls och den som åker fast blir skadeståndsskyldig. För att minska vandaliseringen kommer nu Sisab att sätta upp övervakningskameror vid trettio skolor. Det handlar om kameror som inte kan identifiera en person, utan mer uppmärksammar vaktbolaget på att det rör sig människor vid skolan. Fem miljoner kostar satsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".