Investeringar stoppas i hus där hyresgäster vill ombilda

I Stockholm stoppas alla stora investeringar, kring bland annat stambyten och fasadarbeten, i de kommunala fastigheter där boende anmält intresse för att ombilda till bostadsrättsförening.

Att upprustningar stoppas upplevs som orättvist av vissa hyresgäster - eftersom det bara krävs att 40 procent av hyresgästerna står bakom en intresseanmälan, säger Terje Gunnarsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Stockholmsregionen.

- Sen har vi också upptäckt att de där 40 procenten var inte uppmärksamma väldigt ofta på följden av att man gör intresseanmälan, alltså att bostadsbolagen fryser de här stora underhållsåtgärderna, säger han.

I flera av länets kommuner är det än så länge inte aktuellt att frysa några stora investeringar, när det gäller till exempel bredband, stambyten eller husfasader. Det visar en rundringning som Radio Stockholm har gjort idag.

Men i några kommuner har de tre stora kommunala bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem tydligt deklarerat att  stora investeringar stannar av i de fastigheter där boende skrivit på intresseanmälningar för att ombilda. Framför allt berörs boende i Stockholms stad.

Orsaken är att bolagen inte vill dra på sig kostnader som de sedan kanske inte får täckning för. Det resonemanget har Terje Gunnarson på Hyresgästföreningen stor förståelse för.

Men att vissa fastigheter under flera år fått klara sig utan viktigt underhåll är ändå olyckligt, anser Terje Gunnarson.

Han tycker också att många kommuner kan bli tydligare gentemot sina invånare när de går ut och informerar om möjligheten att köpa kommunala lägenheter.

- Den människan och den privatpersonen som går in i och tar ställning vid en ombildning ska veta vad det innebär för någonting.

Magnus Viktorin

magnus.viktorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".