Värmdö

Förvirrat gymnasieval i Värmdö

Med bara en vecka kvar till gymnasievalet så vet ungdomarna i Värmdö kommun ännu inte om de har förtur till kommunens egna skolor. Först den 12 februari ska utbildningsnämnden i Värmdö behandla frågan - tre dagar innan gymnasievalet ska vara gjort.

Röran började redan i slutet av förra året. Tjugo kommuner i Stockholms län skrev under ett samarbetsavtal om intagning till de kommunala gymnasieskolorna. Värmdö kommun skrev också under. Till skillnad från exempelvis Stockholms stad glömde dock Värmdö att avtala in förtur på vissa program för sina egna elever till de egna skolorna. Risken är därför stor att Värmdöeleverna blir utan plats till sina egen skola, det populära Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan i Stockholm.

Situationen förvärrades av att den tjänsteman som skrev under avtalet inte stämt av beslutet med politikerna.

På onsdagen gick ett brev ut till alla niondeklassare i kommunen. Dock blev det inga klara besked med formuleringar som ”Det råder fortfarande osäkerhet kring vad som gäller för elever i årskurs nio som ska söka till kommunal gymnasieskola. Tyvärr kommer osäkerheten bestå ännu ett tag.”

Socialdemokratiska kommunalrådet Lars Bryntesson är kritisk.

-Det är ju inte en speciellt imponerande information till barnen. Det råder total förvirring, säger han.

Elisabeth Deingertz som är moderat ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden säger att niondeklassarna i första hand bör söka precis som de har tänkt sig, men också bredda sig.

- De ska söka alla de alternativ de kan göra, en del söker bara två, tre alternativ, jag tycker att de ska söka fler, säger hon.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".