Vallentuna

M-politiker avgår efter rasistuttlanden

En moderatpolitiker i Vallentuna tvingas avgå efter anklagelser om att hon gjort rasistiska uttalanden. Själv nekar hon till anklagelserna.

Det handlar om ordföranden i fritidsnämnden Marge Aab Svensson, som enligt flera tjänstemän vid kommunen, ska ha gjort rasistiska och nedsättande uttalanden mot en medarbetare.

- Hon har enligt vår bedömning gjort sig skyldig till både rasistiska och kränkande uttryck när hon talat om en anställd. Och det har hon gjort i samtal med förfaltningschefen och två andra förvaltningsmän. Det är helt förkastligt när man gör på det sättet, säger kommunstyrelsens ordförande Örjan Lid (m).

Marge Aab Svensson lämnar sina uppdrag i fritidsnämnden och kommunstyrelsen, men väljer att behålla sin plats i fullmäktige.

- Ja, hon väljer att göra det. Vi har uppmanat henne att lämna ordförandeskapet i nämnden och i kommunstyrelsen, men vi har också uppmanat henne att lämna kommunfullmäktigeplatsen, alltså alla sina politiska uppdrag. Det vill hon inte göra, och kommunallagen är så beskaffad att man sitter kvar om man vill. Vi kan inte tvinga någon att lämna, vi kan bara vädja.

Marge Aab Svensson avgår med omedelbar verkan. Vem som blir ny ordförande i fritidsnämnden blir klart i mitten av mars. Fram till dess tar nämndens vice ordförande över ordförandeklubban.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".