Stockholm

Polisen misstänker - stockholmare inblandade i rånvåg

En kärngrupp tungt kriminella personer, de flesta med anknytning till Stockholm, är ett av polisens hetaste uppslag i jakten på rånare efter rånvågen den senaste tiden. Sedan årsskiftet har 18 banker i landet rånats.

De här personerna känner väl till varandra, det säger Thord Modin, chef för rikskriminalens underrättelseenhet.

- Man kan se att en gruppering gör en viss typ av rån, och lyckas de tar inte lång stund innan ett liknande rån eller värdetransportsprängning sker.

Strax efter stängningsdags i torsdags i förra veckan rånades Swedbank i Tingsryd. På förmiddagen dagen efter genomfördes ett i närmast identiskt rån mot Swedbank i Ockelbo utanför Gävle.

- Man tar lärdom av varandra, säger Thord Modin.

Flera av rånen har stora likheter. Rånarna har varit väl maskerade, tungt beväpnade, dom har avlossat skott, utlöst sprängladdningar, bränt flyktbilarna och dom beskrivs av polisen som mycket våldsamma.

Enligt rikskriminalen finns det en kärngrupp på omkring ett par hundra personer, dom flesta med anknytning till Stockholm, som är kapabla att begå grova rån.

Mellan 20-30 personer som dömts för grova rån har släppst fria under det senaste halvåret efter avtjänat straff.

- Underrättsarbetet är ganska intensivt nu för att hålla kontroll på de här personerna, säger Thord Modin.

Utöver kärngruppen har polisen också identifierat en svans med runt 400 personer med rån som främsta intresse, enligt Thord Modin.

- Jag tror att den här rånvågen som är nu kommer att fortsätta en viss tid, men sen kommer den avta eftersom att polisens insatser kommer att hindra dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".