Stockholm

Fler barn mår psykiskt dåligt

Allt fler barn kontaktar Bris, Barnens rätt i samhället, och berättar att de mår psykiskt dåligt och är trötta på livet.

Bris hade drygt 21 000 kontakter med barn i fjol. Många barn berättade om ensamhet, stress, ängslan för sitt utseende, problem i familjen och med kompisar. Nästan 2 000 barn berättade att de tänkt på självmord. Det är den högsta siffran någonsin på Bris register och fyra gånger fler än för fyra år sen.

Agnes Hultén, som arbetar på Centret för suicidprevention vid Karolinska institutet, säger att stressfaktorerna, särskilt bland unga flickor, har blivit fler på senare tid.

- Det kan vara att de har blivit utsatta för övergrepp, våldtäkt eller andra traumatiska situationer. Det kan också vara att man inte bara orkar med all press och krav från skola eller skönhetsideal. Att det bara blir för mycket helt enkelt, säger Agnes Hultén.

Bris rapport förstärker den bild som finns bland barnpsykologer, säger barn- och ungdomspsykiatern Agnes Hultén.

- Det viktiga är ju att verkligen ta sig tid och kraft att lyssna på barnet. Det är ju oerhört viktigt att ta emot barnets berättelse och visa att man är beredd att lyssna färdigt. Och sedan att försöka tillsammans med barnet se var kan barnet hitta stöd och kraft ifrån, säger Agnes Hultén.

Men att fler barn går i tankar om att ta sitt liv, betyder inte att det är fler som gör det. Antalet självmord bland barn under 15 år pendlar mellan tre och sju per år. Siffran är något högre för ungdomar upp till 19 år, men variationen är liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".