Stockholm

Kraven för anhöriginvandring skärps

Idag tillsatte regeringen ytterligare en utredning, den tredje i raden, kring flyktingpolitiken. Denna gång handlar utredningen om anhöriginvandringen, där utredaren vill att kraven skärps och att bara de som har bostad och jobb får ta hit sina anhöriga.

Södertälje kommun tog emot 1.300 flyktingar och 1000 anhöriga förra året, och kommunstyrelsens ordförande Anders Lago (s) är kritisk mot utredningen.

- Det är bra att man utreder det, men jag förvånad över att man inte tar ett helhetsgrepp på asyl- och flyktingpolitiken. Nu är det den tredje utredningen man tillsätter på kort tid. Det som skulle behövas är att partierna i riksdagen samlas och diskuterar de här frågorna. Ska man göra förändringar i flyktingpolitiken behövs det överrenskommelser mellan de två stora blocken. Och nu blir det ytterligare en delutredning utan att politikerna är med och diskuterar de här frågorna, säger Anders Lago.

Men det kom ju ändå ett pressmeddelande från Regeringskansliet där det står ”krav på arbete och bostad för anhöriginvandring”, är inte det tydligt?

- Jo, det är tydligt men det som händer nu är att man ger sig på flyktingarna och deras anhöriga och möjligehterna att återförenas. Grundproblemet är ju att vi inte har bostäder och ett ordnat mottagande av de som får uppehållstillstånd, och det löser vi inte med den här utredningen. Det skulle behövas ett helheltsgrepp över flyktingfrågorna.

- Man måste ha en organisation och ett mottagande som fungerar. Det har vi inte idag. Det har havererat, säger Anders Lago.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".