Drogad bilförare ska få snabb hjälp

Bilförare som ertappas drogpåverkade ska få missbrukarvård inom 24 timmar. Det är målet för ett projekt som startar i Stockolm i höst. Det finns dock idag inga möjligheter att tvinga någon att delta - det får ske på frivillig väg...
Försöket är ett samarbete mellan flera myndigheter - däribland Vägverket - och är tänkt att starta i Västerorts polisdistrikt. Av de knappt 350 förare som under perioden 1998 - 2002 var inblandade i dödsolyckor i länet var var femte, eller 20 procent, drogpåverkade. Tas även cyklister, mopedister och fotgängare med stiger siffran till 32 procent. Projektets mål är att personer som ertappas drogpåverkade ska få vård inom 24 timmar efter att de avslöjats. Syftet är att förhindra återfall bland drogpåverkade förare. Kontakterna mellan inblandade myndigheterna finns redan idag - men det gäller att öka tempot. Och för polisens gäller det att övertyga den drogpåverkade om att delta i behandlingen - för idag finns ingen möjlighet att tvinga någon att delta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".