Depressiv psykos nytt fenomen bland flyktingbarn

Ett hittills okänt och mycket allvarligt psykologiskt problem har det senaste året dykt upp bland flyktingbarn i Stockholm. Det handlar om akut deprimerade barn som helt stänger ute omvärlden.
Nu kräver en grupp barnpsykologer att regeringen ska agera för att hjälpa de som drabbats. Marie Hessle, psykolog och chef för flyktingenheten inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholms län säger till Radio Stockholm att det är fråga om ett helt nytt och tidigare okänt fenomen för barnpsykologer i Sverige. - Vi står faktiskt många gånger helt handfallna - och mår dåligt själva av att se hur dessa barn lider. Det stoira problemet är att våra normala terapeutiska metoder inte fungerar, säger hon. Det handlar om barn som mått dåligt länge. Dom har kommit från en skrämmande och otrygg situation i sitt hemland - till en lika osäker situation som asylsökande flyktingar i Sverige. Och till slut tar det stopp. Under förra året las drygt 60 flyktingbarn in på barnpsykiatrisk klinik i Stockholms län. En del av dom med såna symptom som kan beskrivas som att barnen går in i sig själva - och stänger omvärlden helt ute. Över hela landet har barnpsykologer den senaste tiden reagerat på hur dåligt många flyktingbarn mår. Tillsammans har de nu skrivit ett brev som inom den närmaste tiden ska skickas till regeringen - brevet innehåller bland annat krav på åtgärder som barnpsykologerna anser måste till för att hjälpa flyktingbarnen. Enligt Marie Hessle är det tydligt att den långa tid som det tar att behandla asylärenden är en mycket viktig faktor - som i sig innebär en oerhörd påfrestning. Hon säger till Radio Stockholm att det är ytterst betydelsefullt att prioritera barnfamiljer när det gäller besked om familjen ska få stanna i lanet eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".