Solna

KI bygger aula efter stor donation

Karolinska Institutet, KI, har fått drygt en halv miljard i gåvor till medicinsk forskning. Den största enskilda donationen - 350 miljoner - ska gå till att bygga en aula vid KI:s campus i Solna.

– Det är otroligt med 350 miljoner, till en aula, till en mötesplats, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för KI.

--Vi kan få hit internationella forskare, vi kan ha konferenser, vi kan hålla våra Nobelföreläsningar, vi kan undervisa våra studenter. Det är precis det som vi har saknat vid Karolinska institutet.

Men det kommer inte att komma än på ett par år?
– Nej, vi räknar med det första spadtaget 2010 och att den står klar 2012. 
Karolinska institutet har på två år fått in sammanlagt 580 miljoner i donationer.

Från stiftelse
Huvuddelen så här långt, 350 miljoner, kommer från familjen Erling-Perssons stiftelse, som grundats Stefan Persson, ordförande för ett av Sveriges mer kända klädföretag. 

Pengarna är vikta för en ny stor aula, med plats för 1 000 åhörare på campusområdet i Solna. Den kommer troligen att stå klar om 4-5 år.   

Fram till 2010, då Karolinska Institutet fyller 200 år, är målet att samla in inte mindre än en miljard kronor till medicinsk forskning.  

Vetenskapliga genombrott
För den världsledande forskningen på Karolinska kan det här enligt Institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson de närmaste åren mycket väl betyda ett antal vetenskapliga genombrott.

– Det betyder enormt mycket för våra forskare. Det gör den här skillnaden, det som gör att vi kan nå de här genombrotten som finns vid horisonten, som gör att forskarna kan koncentrera sig på det de ska göra – forska.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se