Stockholm

Livet som kolonist blir dyrare

Det kommer att bli dyrare att arrendera en koloniträdgård i Stockholm. I juni klubbas ett nytt avtal.

Om man har en kolonilott på 300 kvadratmeter kan arrendet komma att höjas från dagens 900 kronor till 4 500 kronor per år.

– Jag vill bo kvar här, men jag vet inte om jag får råd med det. Det är inte bara arrendet som kostar. Man ska måla om, man ska sköta trädgården, och jag kan ju inte börja jobba igen, säger Agneta Markus, som har en kolonilott i Skarpnäck i södra Stockholm.

Många av kolonisterna är låginkomsttagare och äldre. Lena Israelsson, författare och trädgårdsskribent, har svårt att förstå varför staden ska slå på den här gruppen.

– Jag är helt tagen. Blir det här verklighet kan det här innebära ett sammanbrott för hela kolonitanken: att ge resurssvaga människor möjlighet att odla.

Juristen Mattias Sandberg sitter med i den arbetsgrupp som arbetar med att ta fram det nya kostnadsförslaget, och han förklarar varför staden tänker höja arrendet.

– De här avtalen upphör 2010, och då är man tvungen att komma överens om nya arrendevillkor.

– Det är i sista hand den folkvalda politikermajoriteten som har att ta ställning till detta.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista