Barnomsorg på ob-tid beror på hemort

Om man behöver barnomsorg på kvällar, nätter eller helger, gäller det att bo i rätt kommun. Enligt en kartläggning som tjänstemannaorganisationen TCO presenterar i dag, är det bara en tredjedel av länets kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväma tider.

Erik Stenborg är konsertmusiker och arbetar ofta på kvällstid. När han blev ensamstående pappa sökte han hjälp med barnpassningen av Tyresö kommun, men det enda råd han fick av kommunen var att sätta upp lappar i affären.

Tyresö är bara en av 17 kommuner i länet som inte erbjuder någon hjälp med barnpassning på obekväma tider. I en stor enkät som TCO gjort hänvisar många kommuner till ett politiskt beslut.

I princip ger skollagen kommunerna rätt, den tvingar dem inte att erbjuda kvälls- helg eller nattpassning, men förbjuder dem å andra sidan inte heller.

Och för många yrkesgrupper är det en omöjlighet att leva som ensamstående förälder i ”fel” kommun.

Erik Stenborg spelar trombon i Stockholms filharmoniska orkester. När hans fru dog, behövde han hjälp att få ihop livspusslet med tre barn och arbete på kvällstid. Och när hans kommun inte kunde hjälpa honom fick han till slut flytta.

– Jag sa till dem att jag inte kunde gå ner i arbetstid, jag kunde ju inte gå på repetitionerna på dagtid och sätta in en vikarie på kvällstid, på konserterna. Det skulle falla på sin egen orimlighet. Och det höll de ju med om, men de visste inte hur jag skulle lösa det, heller, säger Erik Stenborg.

Han bor numera i Bromma i västra Stockholm.

Ordföranden i barn- och ungdomsnämnden i Tyresö var på onsdagen bortrest och kunde inte kommentera fallet.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se