Rika politiker styr Stockholm

Politikerna i Stockholms kommunfullmäktige tjänar betydligt mer än sina väljare. Fullmäktigeledamöternas medelinkomster är drygt 80 procent högre än den genomsnittlige stockholmarens inkomst. Det visar en granskning som Radio Stockholm har gjort.
- Det är en svensk tradition att de folkvalda ska vara ungefär som vi andra - politiker i riksdag och i kommunfullmäktigeförsamlingar ska vara ett tvärsnitt av befolkningen, det säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap på Stockholms Universitet. Men så är det inte i Stockholms kommunfullmäktige. Det visar en granskning som Radio Stockholm gjort av de de 101 politiker som valdes in i kommunfullmäktige i höstas. År 2001 hade de i genomsnitt en taxerad förvärvsinkomst på 408 000 kronor. Det kan jämföras med att genomsnittsinkomsten samma år var 225 000 kronor för alla stockholmare över 20 år. Fullmäktigepolitikerna hade alltså 80 procent mer i inkomst än andra stockholmare i genomsnitt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".