Huddinge

Huddinge har modellen som fungerar

Okunskap och bristande rutiner i många kommuner gör att många unga med Aspergers syndrom hamnar i kläm. Det har vi kunnat rapportera om i Stockholmsnytt under veckan. Men Huddinge kan ha hittat ett sätt att undvika detta.

I Huddinge har de sociala myndigheterna börjat arbeta med en ny modell med framförallt utbildning och samarbete och chefen för kommunens individ och familjeomsorg Marianne Krook säger att det blivit en förbättring för de unga i Huddinge som har psykiska funktionshinder.  

Ungdomar mellan 15 och 18 år med Asperger syndrom, som är en form av autism, riskerar ofta att inte få den hjälp de har rätt till, som Stockholmsnytt tidigare rapporterat. Enligt Länsstyrelsen kan okunskap, samarbetssvårigheter och bristande rutiner inom en kommuns socialförvaltning göra att många unga med olika former av psykiska funktionshinder - som till exempel Aspergers syndrom - hamnar mellan olika stolar - och riskerar att bli utan hjälp.

Men Huddinge kommun jobbar sen i höstas enligt en ny modell.
– Det handlar främst om att de olika delar av kommunens socialtjänst som har hand om de här barnen samarbetar, säger chefen för Huddinges individ och familjeomsorg Marianne Krook - och hon är övertygad att modellen kan användas också på andra håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista