Skulder problem för allt fler unga

Andelen unga med obetalda räkningar som anmäls till kronofogden ökar kraftigt i Stockholms län. Enligt Kronofogdemyndigheten Det här är oroande, eftersom konsekvenserna för unga som hamnar i kronofogdens register kan bli stora, enligt Kronofogdemyndigheten. Det är i åldersgruppen 18-25 år som ansökningarna om betalningsförelägganden till kronofogden ökat kraftigt.

I Stockholms och Gotlands län lämnades förra året drygt 25 000 sådana ansökningar in, en ökning med drygt 6 000 eller ungefär 30 procent jämfört med året innan. I landet som helhet var ökningen inte fullt lika stor, runt 18 procent.

Det är framför allt de yngsta som verkar ha problem med ekonomin. Ökningen är tydligast bland 18- och 19-åringarna. Anmärkningsvärt är också att ökningen är extra tydlig bland de unga kvinnorna.

De obetalda räkningarna handlar ofta om obetalda mobilräkningar eller sms-lån, säger Thomas Pålsson, kommunikatör hos kronofogden.

- Där är alltså många ungdomar som har trillat dit på det här med en krona för en ny mobil och glömmer att läsa det finstilta, under förutsättning att man tecknar ett 24- eller 36-månaders abonnemang, säger han.

En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och kan till exempel leda till problem med att hyra bostad, skaffa telefonabonnemang eller långa pengar, sådant som unga personer ofta behöver göra när de är på väg att till exempel flytta hemifrån.

Enligt Kronofogdemyndigheten ökar också antalet genomförda vräkningar bland unga. I Stockholms län vräktes under förra året 50 personer mellan 18 och 25 år. Det är en ökning med nio personer jämfört med 2006.

Men ser man till det stora antalet ansökningar om vräkning som kommer in så har andelen som faktiskt verkställs ändå minskat något i Stockholms län - under 2006 genomfördes en vräkning i 41 procent av de fall där de kommit in en ansökning - under 2007 var siffran nere i 37 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".