Värmdö

Niondeklassare får viss förtur

Efter många turer är det nu klart att eleverna i Värmdö kommun kommer att kunna söka till kommunens eget gymnasium vid Gullmarsplan med viss förtur.

De flesta andra kommuner i länets stora gymnasiesamarbete har godkänt att eleverna får förtur.

- Jag har ju pratat med väldigt många elever och även föräldrar och jag tycker de ska känna sig trygga nu, för nu har vi fått det här undantaget, säger moderaternas Elisabet Dingertz, ordförande i gymnasienämnden i Värmdö. 

För ett tag sen så såg det ut som om Värmdös niondeklassare skulle konkurrera med väldigt många kommuner i länet om att komma in på sitt gymnasium, som ligger vid Gullmarsplan i Stockholm.

Anledningen till den här konkurrensen var att Värmdö kommun sagt ja till ett samarbete med 19 andra kommuner i länet. Ett samarbete som skulle göra det möjligt för alla elever att söka sig till vilket gymnasium som helst i dom här kommunerna.

Men eftersom Stockholms kommun fick igenom sitt krav, ett krav som gav Stockholms elever förtur till natur och samhällsprogrammen i sin kommun, så tyckte många Värmdöbor att deras elever också skulle få behålla sin förtur, men då hade man redan sagt ja till samarbetet.

Det som hänt nu är att Stockholm och flera andra kommuner till slut godkänt Värmdöelevernas rätt till förtur till sitt eget gymnasium, men tre kommuner - Nacka, Huddinge och Sigtuna, vill fortfarande att deras elever ska kunna ha samma chanser att komma in på Värmdös gymnasium som dom eleverna som bor på Värmdö.

Men det har alltså blivit betydligt mindre konkurrens för Värmdös niondeklassare jämfört med hur det såg ut att kunna bli, även om den ökat något jämfört med förra året.

Anders Diamant

anders.diamant@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".