Stockholm

Skolor säger sig inte få bättre ekonomi

Många av högstadieskolorna i Stockholm säger sig inte få någon bättre ekonomi i år än i fjol. Det här visar en enkät som socialdemokraterna i Stockholm har gjort bland skolorna.

När den borgerliga alliansen tog över makten i Stockholm efter valet 2006 var en satsning på skolan en av huvudfrågorna.

Under 2007och 2008 har moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna gett grundskolorna en halv miljard mer än tidigare anslag - men enligt en rapporten från socialdemkraterna räcker inte de pengarna till för att öka kvaliteten.

De ökade anslagen äts till stor del upp av löneökningar och övriga kostnadsökningar.

Socialdemokraterna har frågat Stockholms 63 högstadieskolor hur den ekonomiska situationen ser ut inför 2008 och fått 51 svar.

Av dem som svarat uppger tre fjärdedelar att ekonomin under 2008 är oförändrad eller sämre än tidigare. En fjärdedel uppger att deras skolor i år har en bättre ekonomi.

Det finns inga större skillnader mellan stadsdelarna och att svaren är likartade tolkar socialdemokraterna som att det behövs mer pengar till hela Stockholms skolsystem.

De borgerliga partierna å sin sida menar att socialdemokraterna är betydligt generösare i opposition än vid makten, och enligt deras statistik fick skolan under perioden 2002 till 2006, då det var rödgrönt styre, en ökning på två procent per år mot runt 4 procent per år under nuvarande borgerliga majoritet.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".