Förslag om att dela ut fria sprutor i hela landet

Socialborgarrådet i Stockholm är försiktigt positiv till förslaget om att dela ut fria sprutor till narkomaner som regeringens narkotiksasamordnare idag lade fram.
-Efter att tidigare ha varit ganska negativ och ändå tagit till mig det som skrivits och de erfarenheter som finns så väl i Sverige som internationellt, så ställer jag mig försiktigt positiv till ett sprututbytesprojekt, säger Margareta Olofsson (v). Idag föreslog regeringens narkotikapolitiske samordnare Björn Fries att sjukvården i hela landet bör få möjlighet att dela ut fria sprutor till narkomaner. Hitills har sprututybytet varit en försöksverksamhet i Lund och Malmö. Socialborgarrådet Margareta Olofsson (v) har tidigare varit rädd för att fria sprutor till narkomaner ska öka tillgången på injektionssprutor och leda till att missbruket breder ut sig. Men nu kan hon alltså tänka sig att prova systemet, som enligt förslaget idag ska kombineras med avgiftning och annan narkomanvård. Markus Heilig som är forskare på Karolinska institutet är mycket postitiv till försök med fria sprutor: -Det ger för det första en möjlighet att begränsa spridning av infektioner och för det andra en möjlighet att möta narkomanerna och knyta kontakter, säegr Heilig till Radio Stockholm. Stockholms förra socialborgarråd Kristina Axén Olin (m) är kritisk till fria sprutor, som hon anser går tvärsemot den svenska narkotikapolitiken. -Jag är dessutom orolig för vad det sänder för signaler preventivt till ungdomar och andra, säger Axén Olin till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".