Rundvandring på brottsplatsen.
Stockholm

Hovrätten på platsen för dödsmisshandel

Hovrätten som ska döma i rättegången efter den uppmärksammade dödsmisshandeln på Kungsholmen i Stockholm i höstas, besökte på tisdagskvällen, efter två dagars förhandlingar, platsen där 16-årige Riccardo Campogiani misshandlades till döds.

Den så kallade ”synen” av platsen var i mycket en repitition så att hovrätten kan få en klarare bild säger åklagare Jens Nilsson:

– Som en uppfattning om avstånd, att kunna orientera sig på platsen när folk pratar om de olika punkterna. Det är en sak att se det på foto, en annan att se det i verkligheten.

På brottsplatsen vandrade rätten och nämndemän omkring med åklagare och advokater för att få en bild av förloppet under natten mellan den 5 och 6 oktober i fjol.

Ljusförhållandena
Framför allt ljusförhållandena diskuterades medan gruppen gick från utsidan av festlokalen där bråket började via hörnan där misshandeln fortsatte, och sedan slutligen till den plats där Riccardo Campogiani fälldes till marken och sparkades till döds.

Denna marskväll var blåsig och mörk men enligt den enda åtalade som var med på rundvanringen sa att den akuella okobernatten hade varit än mörkare.

Frågan om ljus och mörker spelar en stor roll för att reda ut hur mycket vittenena kunnat se.

”Ljuset har ändrats”
Advokat Åke Broné som företräder en av de andra åtalade tonåringarna menade också att ljuset hade ändrats sedan tingsrätten gjorde sin syn.

– De tre ljusen på den där fasaden var inte med, enligt vår uppfattning. De var kanske med den olycksaliga  natten i oktober, men de var inte med när tingsrätten gjorde sin syn.

Catharina Ericson-Ulfves
catharina.ericsonulfves@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".