Nytt regeringsförslag om tingsrätterna i länet

Stockholms tingsrätt minskas kraftigt och två tingsrätter i länet försvinner, enligt det förslag till ny domstolsorganisation i länet som nu läggs fram av regeringen.
Antalet mål vid Stockholms tingsrätt ska i stort sett ska halveras genom att Solna tingsrätt får ta alla fall som gäller Västerort. Justitieminister Tomas Bodström säger att Stockholms tingsrätt helt enkelt varit för stor. -Det är svårt att driva en lika effektiv och bra verksamhet där. Det innebär att det blir längre handläggningstider och då påverkar det rättssäkerheten, säger Bodström till Radio Stockholm. Enligt regeringsförslaget slås Sollentuna tingsrätt och Södra Roslags tingrätt ihop till en, som ska ligga i Sollentuna. Tingsrätterna i Handen och Huddinge slås också ihop till en domstol, men var den ska ligga kan inte justitieminister Thomas Bodström säga i nuläget. Det tidigare förslaget att minska antalet tingsrätter till tre eller fem är alltså inte aktuellt längre. Det innebär att Södertälje, Norrtälje och Nacka tingsrätt med största sannolikhet blir kvar. Förslaget överlämnas till riksdagen under våren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".