Domstol avslöjade skyddade identiteter

Två ordningsvakter i Stockholm som skulle vittna i en rättegång fick skyddad identitet. Trots det avslöjade Stockholms tingsrätt i sin dom vad de båda hette och var de bodde - ett misstag som nu kan göra det svårare att få människor att vittna inför domstol.
Rättegången handlade om ett skottdrama i centrala Stockholm. De båda ordningsvakterna hade fått skyddad identitet - en så kallad spärrmarkering i folkbokföringsregistret. Vakterna vittnade, den åtalade mannen dömdes till ett långt fängelsestraff, men i domen stod av någon anledning vakternas namn och hemadresser med - och enligt Dagens Nyheter har båda två nu hotats. Frågan är var uppgifterna kom ifrån. Stockholms Tingsrätt hävdar att den inte fick information om spärrmarkeringen. - Det fanns helt enkelt inte i underlaget, säger Madeleine Stolt som är domstolssekreterare. Hon säger också till Dagens Nyheter att det är andra gången på ett halvår som skyddade identiteter har röjts, och att det är djupt olyckligt, men inte tingsrättens fel. Chefen för Stockholmspolisens krogkommission förstår inte varför ordningsvakternas adressuppgifter finns i domen eftersom de uppgifterna strukits i förundersökningsprotokollen. Jan Michanek, som är vaktchef på Sturecompagniet och ordförande för Stockholms ordningsvakters organisation Vi Vakter, säger att det redan tidigare funnits motstånd mot att vittna i rättegångar - och att viljan inte blir bättre av såna här misstag. Han vill ha en ökad dialog mellan polis och åklagare i ärenden som gäller skyddade identiteter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".