Överbelagda sjukhus i hela Stockholms län

Överbeläggningar och patienter som flyttas till andra kliniker än de egentligen skulle ha vårdats på, hör till vardagen på landets större sjukhus. Det visar en granskning som Socialstyrelsen gjort i veckan.
På flera sjukhus i Stockholms län är de anställda oroliga att svårt sjuka patienter inte får så bra vård som de skulle behöva. Socialstyrelsen har inspekterat sammanlagt 36 stora sjukhus i landet - varav sex i Stockholm. Och vid nästan 3 av 4 av de undersökta sjukhusen fanns överbeläggningar - och vid vartannat vårdades patienter på andra avdelningar eller kliniker än de var inskrivna vid. Medicinpatienter vårdades på neurologen, kirurgpatienter kunde till exempel hamna på en öron-näsa-halsavdelning. Och vid i genomsnitt vart tredje sjukhus ansåg personalen att detta kunde medföra risk att patienterna fick sämre behanling och vård än de annars skulle ha fått. Men byrådirektör Robert Jonzon på Socialstyrelsen säger till Radio Stockholm att ingenting hittills visar på att någon patient skulle farit illa - eller råkat ut för någon riskfylld incident. -Det finns allmänt en god säkerhetsmarginal i vården, och bra system för att avlasta kliniker som tillfälligt får många nya patienter på kort tid, säger Robert Jonzon, som anser att det idag inte finns anledning för Socialstyrelsen att agera och kräva att sjukhusen ändrar sina rutiner. Det innebär att överbeläggningar och omflyttningar av patienter även framöver lär tillhöra vardagen på våra sjukhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".