Botkyrka

Sjukhem får kritik av Socialstyrelsen

Ett sjukhem i Botkyrka får stark kritik av Socialstyrelsen för hur hemmet vårdade en 85-årig kvinna med flera sjukdomar.

Socialstyrelsen kräver att rutinerna på Uttrans sjukhem hemmet förändras.

Bland annat saknades en individuell vårdplan för den svårt sjuka 85-åriga patienten - och det finns också en rad andra inslag i den vård som kvinnan fick på sjukhemmet som Socialstyrelsen betecknar som anmärkningsvärda.

För lite mat
Det var i september förra året som kvinnan kom till Uttrans sjukhem från Danderyds sjukhus. Redan i oktober anmälde en anhörig att den 85-kvinnan inte fick rätt vård, inte tillräckligt mycket mat och att omhändertagandet rent allmänt var mycket dåligt.

Socialstyrelsen kunde vid sin inspektion i januari konstatera att anmälan i allt väsentligt var riktig – och att vården uppvisade stora brister.

Bristfälliga anteckningar
Av sjuksköterskornas journalanteckningar gick det till exempel inte att utläsa vilken vård som gavs och vilken effekt den hade.

Utrrans sjukhem är inget rehabiliteringshem, vilket är ett stort problem, utan ett korttidsboende, personalen hade dessutom , vid tiden för inspektionen, inte lärt sig att hantera det datorbaserade journalsystemet.

Nu ger Socialstyrelsen de ansvariga för Uttrans sjukhem fram till den 30 juni för att utarbeta nya rutiner, och förbättra sjukhemmets journalföring. 

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".