Stockholm betalar 50 miljoner till trafikled

50 miljoner kronor ska Stockholms stad bidra med till trafikleden Förbifart Stockholm. Det beslöt kommunfullmäktige om under måndagskvällen.

I måndags kväll beslutade kommunfullmäktige att Stockholms stad ska bidra med 50 miljoner kronor för att ta fram en arbetsplan för vägprojektet Förbifart Stockholm. Både moderaterna och socialdemokraterna står bakom beslutet att bygga leden men meningarna går isär om hur den ska finansieras.

Jan Valeskog, socialdemokratisk vice ordförande i trafiknämnden, vänder sig mot att majoriteten vill finansiera leden med trängselavgifter.

- Enligt Cederskiölds förslag som ligger hos regeringen, och som den borgerliga majoriteten i Stockholm stödjer, så ska stockholmarna betala ungefär 70 procent av leden. Det vill säga alla pengar från trängselavgifterna ska gå till förbifarten. Det här inte vad stockholmarna sa i folkomröstning utan pengarna ska både gå till kollektivtrafik och vägar, säger Jan Valeskog (s).

- En nationellt så intressant och viktig väg som förbifarten måste få en betydande och större andel av statlig finansiering, säger Jan Valeskog (s).

Förbifart Stockholm ska gå från Häggvik i Sollentuna till Kungens Kurva, med planerad byggstart år 2012. Projektet kommer att kosta ungefär 25 miljarder kronor.  

Det moderata borgarrådet Kristina Axén Ohlin anser att stadens behov av en led som håller trafiken utanför dom centrala delarna är så stort att det är motiverat att låta Stockholm betala en större del av projektet.

- Förbifarten är en otroligt viktig väg, dels för att avlasta Essingeleden som redan har gått i taket. Vi har tung transport som inte längre får åka på där. Att i den situationen inte ha byggt någon ny väg över Saltsjö- och Mälaravsnittet sedan 1967 är inte acceptabelt, Kristina Axén Ohlin (m).

- Vi måste ha förbifarten, både för trafiksäkerheten och tryggheten men också för miljön. För att få trafiken att flyta runt Stockholm i stället för att gå mitt i genom staden, Kristina Axén Ohlin (m).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista