Nio frias efter skandalderby 2006

Nio fotbollssupportrar som sprang in på planen under ett derby mellan Hammarby och Djurgården i augusti 2006, frias av Södertörns tingsrätt, rapporterar TT.

Det var när Djurgården ledde med 3-0 i derbyt mot Hammarby den 28 augusti 2006 som Hammarbyklacken startade ett våldsamt fyrverkeri och började kasta in föremål på planen. Matchen spelades aldrig färdigt.

På tisdagen kom domen efter det som kallats en av de största allsvenska fotbollsskandalerna hittills. Södertörns tingsrätt friar nio fotbollssupportrar som sprang in på planen på Söderstadion.

Hävdade att de blev nerknuffade
De nu friade har erkänt att de var på fotbollsplanen, men de har hävdat att de blev nerknuffade från läktaren under tumultet. Det fanns inga övervakningskameror, och supportrarna frias, eftersom rätten anser att de bevis som fanns inte räckte för en fällande dom.

Hammarby straffades
Rent sportsligt straffades Hammarby för händelserna: Fotbollförbundet dömde Hammarby till tre poängs avdrag och senare fick klubben böta 75 000 kronor. Djurgården tilldömdes segern i matchen.

Nyligen fick fotbollsklubbarna Djurgården och AIK tillstånd att använda övervakningskameror på arenorna, enligt ett beslut i länsrätten, och troligen kommer fler allsvenska fotbollsklubbar att ansöka om att få kameraövervaka arenorna.

Skärpt lagstiftning
Ett förslag till ny lagstiftning mot fotbollshuliganer presenterades i förra veckan, och om det förslaget blir verklighet, skärps synen på ordningsstörningar på arenor.

Personer som stör ordningen kan komma att dömas till fängelse i upp till sex månader för olaga intrång.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".