Huddinge

Södertörns högskola får kritik

Uppdaterad 15:20
Högskoleverket riktar allvarlig kritik mot lärarutbildningen på bland annat Södertörns högskola. I en ny rapport konstaterar Högskoleverket att lärarutbildningen inte uppfyller kvalitetskraven.

Södertörns högskola är en av tio högskolor som får allvarlig kritik för sin lärarutbildning i den nya rapporten.

Närmare 160 lärare medverkar i lärarprogrammet på högskolan, men deras insatser i utbildningen motsvarar bara tolv heltidstjänster. Dessutom finns ingen undervisning i matematikutveckling för de som utbildar sig till lärare i förskolan och grundskolans tidiga år.

Tio av de 27 lärosätena kritiseras för att ha få för få disputerade lärare. Hårddraget behövde inte alla lärarstudenter lära sig hur man lär elever läsa och räkna. Det gick att klara tentorna genom att läsa baksidestexten på kursböckerna.

När det gäller undervisningen för blivande matematiklärare är bristerna stora, särskilt för elever i trean, fyran och femman och även åttan och nian. Där måste undervisningen av de nya lärarna förbättras kraftigt, enligt Högskoleverkets utvärdering.

I en kommentar skriver Södertörns högskola att de redan har påbörjat åtgärder för att rätta till de brister som Högskoleverket pekar på, bland annat att det är väldigt många lärare inblandade i utbildningen.

Dessutom får skolan kritik för att matematikutbildningen inte är tillräcklig, vilket skolan kommer att ta itu med snarast, enligt Peter Strandbrink, dekan för lärarutbildningen.

Södertörns högskola har ett år på sig att komma till rätta med bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".