Stockholm

Stök kring verksamheter för hemlösa

Polisen har fått tagit emot allt fler anmälningar om brott i området kring Maria Prästgårdsgata på Södermalm i Stockholm.

För två månander sedan flyttade Stadsmissiongården till området och sedan dess ligger fyra verksamheter som riktar sig till hemlösa och missbrukare på samma innergård.

– Vi håller nog med polisen i deras bild av hur det ser ut på vår parkering eller gård. När man koncentrerar väldigt många utsatta personer i staden till ett ställe, blir det problem, säger Anna Mattsson, chef för uppsökarenheten som ligger på innergården.

Enligt polisen har det blivit stökigare i området efter att så många verksamheter som riktar sig till hemlösa och missbrukare har koncentrerats till samma område.

Det är främst droghandeln som har ökat, säger Anna Mattson.

Förutom enheten för hemlösa ligger ett härbärge och läkarmottagningen för hemlösa på innergården.

Nyligen flyttade Stadsmissionsgården också dit. Det är en dagverksamhet för hemlösa och varje dag har Stadsmissionsgården 200 besökare. Det är fler än vad som var förväntat.

Liselott Fält som är vikarerande chef för nattjouren på Stadsmissionsgården tycker att det finns mer att göra för att få det lugnare i området.

– Vi pratar om att vi ska störa ut verksamheter som droghantering eller våld. Det är polisens uppgift, och de måste vi ringa till, vi måste bli jätteduktiga att ringa polisen, och måste vara på och störa ut verksamhet som vi inte vill ha på den här innergården.

– Jag är på väg att pysa härifrån, för jag tycker att det är obehagligt, säger Carina Warberg, som brukar besöka Stadsmissionsgården.

– Igår var polisen här och lyfte ut personer från sovsalen. Vad jag förstår var det tre incidenter där, som polisen ingrep mot.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista