Lösspringande hundar problem för viltet

Hundar som springer lösa i skogen, och skadar eller skrämmer vilt, är ett problem i länet. Det säger experter på området.

I Huddinge har viltvårdaren P-G Eriksson varit med om två tillfällen med skadade rådjur redan i år. det brukar vara polisen som ringer om hjälp.

- I ett fall har en hund rivit bitit och slitit sönder ett rådjur och i det andra fallet jagat och hetsat rådjuret utför ett stup, säger P-G Eriksson, viltvårdare i Huddinge.

I Huddinge finns nio naturreservat, i fem av dom måste hundarna vara kopplade. Trots det släpper många hundägare sina hundar lösa just där, enligt P-G Eriksson. Men även på de ställen där det inte är koppeltvång så ska hundägare, enligt jaktlagen, ha sådan kontroll på hundarna att de inte kan springa och jaga vilt mellan den 1 mars och den 30 augusti.

Problemet med lösspringande hundar som stressar eller skadar vilt, gäller inte bara naturreservat i Huddinge utan de flesta skogar och grönområden i länet, menar Eva Hedberg, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Lösspringande hundar är det största problemet i naturreservat i Huddinge, säger Håkan Dahlgren, som är tillsynsman i Huddinge kommun.

- Jag tror det handlar om okunskap. Dels om hur naturen fungerar och vad hundarna kan ställa till med bakom ryggen på hussar och mattar. Det är inte bara rådjur utan också småvilt som markhäckande fåglar som hundar kan ge sig på och skrämma upp utan att man egentligen märker det, säger Håkan Dahlgren, tillsynsman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".