Har hållits stängd i fyra år.

Gamla Lidingöbron måste gå att öppnas

Gamla Lidingöbron måste kunna gå att öppnas. Det har miljööverdomstolen bestämt. För fyra år sedan konstaterade kommunen att broklaffen var i så dåligt skick att man inte kunde öppna bron utan att riskera att den havererade.

För fyra år sen konstaterade kommunen att broklaffen på Gamla Lidingöbron var i så dåligt Att renovera så att bron skulle kunna gå att öppna även i fortsättningen, skulle kosta ungefär 35 miljoner kronor. Sedan den 15 april 2004 har bron inte öppnats för båttrafik.

Lidingö kommun begärde hos miljödomstolen att de skulle slippa hålla bron i öppningsbart skick. Men fick nej. Kommunen överklagade till miljööverdomstolen, som nu går på samma linje: Bron måste gå att öppnas för sjötrafik.

Arne Noaksson som är teknisk chef i Lidingö kommun, säger till Radio Stockholm att kommunen har fört fram argument om att bron har öppnats relativt sällan – och att den kostnad det skulle innebära för kommunen inte är rimlig i förhållande till den aktuella båttrafiken.

På gamla Lidingöbron går Lidingöbanan. Renoveringar görs i omgångar för att förlänga brons livslängd, men en ytterligare kostnad på 35 miljoner kan alltså hamna på kommunen.

Kommunen funderar nu på om domen ska överklagas till Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".