Stockholm

Luftföroreningar kan ge astma hos barn

Barn i Stockholms län som bor i områden med höga halter luftföroreningar, riskerar i mycket större grad än andra barn att drabbas av astma, allergi och lungproblem. Det visar en ny, stor studie bland fyratusen barn i det så kallade Bamse-projektet.

Forskaren Erik Melén vid Karolinska Institutet säger att det är förvånande att sambandet är så pass starkt i Stockholm.

– Internationellt sett, i stora studier från USA, till exempel från Los Angeles,eller från andra väldigt förorenade städer, har man sett att det ökar risken för astma, men vad som är förvånande att se var att även här i Stockholm, som generellt sett har ganska låga nivåer, ser vi tydliga risker för astma, men även för allergi, särskilt mot pollen, och även sänkt lungfunktion. Det var lite förvånande att se så tydliga resultat här i Stockholm.

Studerats från födseln
4 000 barn i Stockholms län har studerats från födseln i det som kallas Bamse-projektet, som drivs i samarbete mellan landstinget och Karolinska Institutet.

Syftet var att se om luftföroreningar från trafiken som barnet utsattes för under sitt första levnadsår påverkade risken för astma och allergisjukdom upp till fyra års ålder.

Halterna av luftföroreningar där barnen bodde mättes. Resultaten visar att de barn som utsattes för höga halter av luftföroreningar hade 60 procent större risk att drabbas av långvariga astmabesvär. Även lungfunktionen påverkades negativt. Dessutom var dessa barn i större utsträckning allergiska mot bland annat pollen.

Viktigt för samhällsplanering
De här resultaten gör att de som planerar var förskolor och skolor ska ligga, får tänka speciellt på riskerna med luftföroreningar, säger Erik Melén vid Karolinska institutet:

– Det är i första hand för planering för daghem, skolor och så vidare.

Att de inte ska vara i de här områdena?

– Ja, vi börjar få så mycket resultat som talar för att det här är inte bra för barns lungutveckling och för astmarisk, säger Erik Melén, barnläkare och forskare vid Karolinska Institutet.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".