Planer på Neurocentrum får kritik

Tusentals neurologpatienter i den södra delen av länet berörs av planerna på att flytta neurologikliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge till Solna.

Enligt Epilepsiföreningen i Stockholm får många dels längre att resa, dels riskerar de att få sämre vård genom sammanslagningen.

– Tillgängligheten för personer med epilepsi i de södra och sydvästra länsdelarna försämras kraftigt. Det blir ett mycket längre geografiskt avstånd, och vår oro gäller att de här personerna inte får den bästa vården som finns att få, säger Helena Lif, som är föreningens kanslichef.

Neurologkliniken på Huddinge som redan är hopslagen med Solnadelen ska nu också flytta in i gemensamma lokaler. Enligt en ny utredning vill ledningen för Karolinska skapa ett gemensamt Neurocentrum i Solna.

Några definitiva beslut är, vad Radio Stockholm erfar, ännu inte fattade. Det kommer troligen ske någon gång under våren.

En av grunderna i utredningen är att läkarna på neurocentrum ska växla mellan behandling av akutpatienter och kroniskt sjuka inom öppenvården som ska finnas under samma tak.

Enligt Helena Lif på Epilepsiföreningen blir akuta patienter alltid prioriterade före alla andra - som en följd av den Vårdgaranti politikerna beslutat om. Det tillsammans med epilepsivården i hela södra länet alltså kommer försvinna - gör oss mer än oroade.

– Vi har ju erferenheter av tidigare sammanslagningar som har inneburit att epilepsivården har försämrats. Omorganisering och sammanslagning medför alltid rationaliseringar, men också att man förlorar kompetent personal. Idag är det redan brist på neurologer och epilepsisjuksköterskor till exempel, säger Helena Lif.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".