Norrtälje

Tullen i Kapellskär kan få vara kvar

Protesterna mot Tullverkets planer på kraftiga neddragningar har lett till att finansminister Anders Borg i vårpropositionen nästa vecka väntas föreslå ett extra anslag till Tullverket på 50 miljoner - något som kan betyda att tullens arbete i Kapellskär kan få fortsätta.

– Vi tycker att det är väldigt, väldigt glädjande att vi har fått ytterligare 50 miljoner, att vi har fått förståelse från Finansdepartementet att vi har ekonomiska problem att lösa. Men sedan är det för tidigt att säga hur vi ska få största möljiga effekt av de här pengarna, säger generaltulldirektör Karin Starrin.

I slutet av januari kom chockbeskedet från Tullverkets ledning. Antalet anställda skulle minska med 300 personer.

En direkt följd av det skulle bli att tolv orter runt Sveriges gränser miste sin fasta tullbemanning, däribland Kapellskär utanför Norrtälje, där all tullverksamhet skulle försvinna.

Nu föreslås Tullverket få 50 miljoner i extra anslag.

Samtidigt har 125 personer accepterat att sluta med avtalspension, uppger Tull-Kustfacket. och det gör att Tull-Kustfackets förbunds-ordförande Björn Hartvigsson nu vill att det istället för de planerade personalminskningarna ska bli aktuellt med nyanställningar inom tullen.

Det kommentarar generaltulldirektör Karin Starrin så här:

– Det är ett ganska långt steg  upp till att den totala ekonomiska kalkylen säger 300, så nyanställningar i dagsläget, det ser jag absolut inte, säger Karin Starrin.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".