Stockholm

Fästingarna har redan slagit till

Dessutom har flera personer redan nu i vinter smittats av sjukdomar orsakade av frästingbett.

– Det är tuffa djur fästingar dom kräver bara fem grader i medeltemperatur per dygn för att komma fram så de behöver inte mycket vad det gäller värme i alla fall, säger Lars Åke Janzon som äre biolog på Naturhistoriska Riksmuseet.

När vintern är så varm som den varit i år blir fästingarna aktivare tidigare. Det gör att den tid dom kan föröka sig blir längre.

Att fästingarna varit aktiva under vintern har gjort att flera personer redan smittats av sjukdomar dom fått genom fästingbett, till exempel Borrelia och TBE.

Redan under december och januari finns det rapporter om att personer på Mälaröarna och Södertörn smittats efter fästingbett.

– Förra året så hade vi fler antal fall av TBE, hjärninflammation, och Borrelia finns nu på ganska många ställen i princip i hela södra Sverige, säger Lars Åke Janzon.

Men det är inte bara fästingen som trivs när vintrarna blir mildare.

Även mördarsnigeln trivs i värmen.

– De flesta arterna påverkar inte särskilt mycket utav dom här varma vintrarna, men ett anat djur som gör det är mördarsnigeln som lever under ungefär samma premisser som fästingarna, men å andra sidan, mördarsniglarna är inte riktigt lika tuffa som fästingarna, dom kräver en temperatur på en åtta nio plusgrader för att komma fram, säger Lars Åke Janzon.

Är det främst skadedjur som frodas när det blir varmt?

– Nej det är en ren tillfällighet att det är på det här viset, säger Lars Åke Janzon.

                                         Reporter Peter Johansson

                                         peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".