Farsta

Kontaktpersoner värvas i centrum

På fredagen försökte Farsta stadsdel värva kontaktpersoner åt människor med funktionshinder. Det är brist på kontaktpersoner i stora delar av länet, Farsta är bara en del.

Anneli Martensen, enhetschef i Farsta stadsdelsförvaltning och själv kontaktperson sedan 19 år, var på plats i Farsta centrum. Hon berättar hur det är att vara kontaktperson.

- Man fungerar som medmänniska och vän för de här personerna och man fyller en väldigt stor del i deras liv. Man gör en jätte stor uppgift för många och blir väldigt betydelsefull, säger Anneli Martensen.

I Farsta köpcentrum kunde besökare i dag få information och möjlighet att ställa frågor om hur det är att vara kontaktperson till funktionshindrade.

En kontakperson träffar den funktionshindrade några gånger i månaden för att hitta på saker. Vad man hittar på, det väljer kontaktpersonen tillsammans med den funktionshindrade. Det handlar om att få personer att känna sig mindre ensamma.

Flera centrumbesökare skyndade förbi kommunens rekryterare. Men många stannade och skrev upp sig på en lista. Karin Lizana var en av dem.

- Ja, jag har visst intresse.

Vad är det som får dig att bli intresserad?

- Jo, jag tycker att det är intressant med människor. Jag är pensionär och har mer tid nu.

Vad känner du att du skulle få ut av att vara en kontaktperson?

- Det är alltid intressant med människor. Man får alltid ut något av alla, säger Karin Lizana.

Ramazan Tumturk var också intresserad av att bli kontaktperson.

- Jag skulle jätte gärna tänka mig det. För att man skulle kunna hjälpa dem. Förska vara vid dem och hjälpa till, säger han. 

Bongeline Mulumba som skrev upp sig på listan tror att hon själv skulle lära sig något av att vara kontaktperson.

- Jag har skitmånga vänner som älskar mig. Men alla är inte likadana. Så jag kanske lär mig något, säger Bongeline Mulumba.

Reporter Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista