Arlanda

Nya jobb i kan ge större utsläpp

Luftfartverket planerar att bygga nya butiker och runt 4 000 arbetsplatser på Arlanda flygplats. Kontoren ska ligga i direkt anslutning till terminalbyggnaderna. Men planerna kan innebära problem för flyget då verksamheten redan idag ligger på gränsen till de utsläpp som tillåts.

Flyget står för 45 procent av koldioxid utsläppen och trafiken till och från flygplatsen står för drygt 50 procent enligt Luftfartsverket, LFV, som driver Arlanda.

Flygplatsen har redan idag svårt att klara miljökraven och fler arbetsplatser på Arlanda kan innebära fler bilresor.

- Vi funderar ju till och med på om biltullar skulle vara ett bra alternativ, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda flygplats.

För Sigtuna kommun är det självklart att tillåta bygget. Nya kontor och butiker är bra för kommunen. Istället kräver politikerna bättre kollektivtrafik för att utsläppen inte ska slå i taket Det gäller framförallt där det idag inte finns järnväg.

Men om det uppstår en konflikt mellan fler arbetsplatser och flyget så är valet för LFV enkelt .

- Skulle situationen uppstå, prioriterar vi försås flygtrafiken, säger Jan Lindqvist.

Reporter Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".