Stockholm

Hissföretag hinner inte reparera hissar

Hissföretag hinner inte med alla jobb i tid sedan besiktningkraven blivit hårdare. Förra veckan riskerade fem hissar i ett niovånings bostadshus på Södermalm att bli avstängda, på grund av att hissföretaget Kone dröjt fem månader med att reparera hissarna efter en besiktning.

 

- Det skulle få katastrofala följder. Därför att äldre människor som inte kan gå, de skulle inte kunna ta sig ner, säger Hans Ewerman, som är ordförande för bostadsrättsföreningen Ringen. 

På det ansvariga hissföretaget Kone, som i torsdags lagade hissarna, cirka fem månder efter att man mottagit beställingen,  bekräftar man branschproblemen och säger att det hela delvis är en följd av hårdare krav från 2007 som nu börjar visa sig på marknaden. I slutändan gör de hårdare kraven att fler fastighetsägare och bostadsrättsföreningar såsom Ringen får förelägganden om användarförbud eller hot om vite på grund av att felen inte hinner åtgärdas.

Men så lång tid som det gick innan Ringens hissar lagades ska det inte ta enligt Robert Östman, marknadschef på Kone.

- Nej, jag tycker inte det. Exakt vad som har hänt, det vet vi inte just nu. Jag kommer gå ned på djupet. Men den känsla jag har just i dag det är att någonting har klickat mellan sälj och produktion.  För det har gått ut en order internt hos oss och sedan har någonting hänt häremellan, säger Robert Östman.

Det finns problem i branschen att hinna med. Vad beror det på? 

- Det har kommit en ny lag. Och det handlar om att höja säkerheten väsentligen på våra hissar i Sverige. Lagen har medfört att det har blivit ett hårt tryck på att uppgradera och besiktiga hissarna. Och jag tror att vi alla hissföretag har blivit tagna på sängen. Trycket har ökat, säger Robert Östman.

Reporter Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".