Stockholm

Dålig ekonomi i skolor oroar rektorer

Fyra av tio grundskolor i Stockholms stad räknar med att gå back i år. Många rektorer i grundskolan är bekymrade över det ekonomiska läget och har svårt att se den satsning på skolan som politikerna talade om i valrörelsen. Det säger Lars Lindgren, ordförande i Sveriges skolledarförbund i Stockholm.

– Många skolor kommer att uppleva att det är ingen satsning, att det inte räcker till de ökade kostnaderna de kommer att stå inför 2008 och att det därför inte är en satsning.

Även om skolpengen har ökat med 5 procent sedan förra året, kommer det inte att täcka de ökande kostnaderna för de höjda lönerna för både lärarna och de kommunalanställda i skolan, enligt Lars Lindgren, som inte tycker att det är rimligt att så många som 50 av Stockholms stads 123 grundskolor räknar med ett underskott i årets budget.

– Nej, det är inte acceptabelt att så många riskerar att inte klara budgeten, utan det borde i princip vara noll skolor som inte klarar budgeten.

En annan förklaring till att så många skolor kommer att få röda siffror i sin ekonomi i år är att man gått över till ett gemensamt system, det vill säga att utbildningsförvaltningen nu har ersatt stadsdelsnämndernas ansvar, och vissa skolor som tidigare fått en generösare tilldelning av just stadsdelsnämnden när man haft problem med pengar, kommer inte längre att ha den möjligheten.

Ytterligare ett problem som skolorna har är att man inte i förväg kan veta hur många barn som kommer att gå i skolan. Det är upp till eleverna att bestämma sig in i det sista, något som gör det omöjligt för skolorna att kunna planera ordentligt, det säger Lars Lindgren.

– Många elever idag, med den friheten som finns att välja, byter skola. Det blir ett osäkert ekonomisk underlag för många skolor, och många förlorar ständigt elever för att de är mindre populära hos elever och föräldrar helt enkelt. Många skolor och många rektorer drabbas av det här idag, och det är en svår situation.

Anders Diamant
anders.diamant@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista