Biobränsleverk planeras i Sundbyberg

Ökade behov av fjärrvärme gör att Solna och Sundbyberg gemensamt planerar att bygga ett nytt biobränslebaserat kraftvärmeverk.

Kommunerna räknar med både lägre utsläpp och lägre produktionskostnader när det nya verket står klart någonstans runt 2010 - 2011. 

– Vi kommer att bygga många nya områden i våra städer, coh då måste vi ha kapacitet att bjuda på fjärrvärme, el och så vidare. De kommande 20 åren kommer efterfrågan på fjärrvärme att öka med 30 procent, säger Lars-Erik Salminen, moderat kommunalråd i Solna.

Var det nya verket ska placeras är ännu inte klart, men det troliga är att det byggs någonstans i Sundbyberg.

Kostnaden hamnar på runt två miljarder, och enligt Helene Hellmark Knutsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Sundbyberg, innebär det nya verket mindre utsläpp, då den oljeproducerade fjärrvärme som idag finns i kommunerna kan tas bort.

Det har även varit viktigt för Solna och Sundbyberg att ha kontroll över produktion och pris. Därför har det inte varit något alternativ att bygga ut Fortums nät från Stockholm, enligt Lars-Erik Salminen.

– Vi har tittat på den frågan också, men då ser vi att det blir en monopolsituation, återigen, som vi hade tidigare. Vad vi har sett är man väl inte så nöjd med det. Vi ser också att vi kan hålla ett betydligt lägre pris till våra konsumenter.

Hur viktigt har det varit för kommunerna att ha kontroll över den här produktionen?

– Vi tycker att det är bra, vi vet vad vi kan elda det med, vi ska se till att det blir oerhört miljövänligt. Vi kan också genom styrelsen reglera priserna ut till konsument. Det tycker vi är viktigt, i stället för att det kanske regleras av någon annan någon annanstans, säger Lars-Erik Salminen.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista