Ingen ljusning i vårdkonflikt

Än så länge syns ingen ljusning i konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Om den varslade strejken bryter ut på måndag innebär det stopp för alla planerade operationer säger landstingets chefläkare Peter Rönnefalk till Radio Stockholm.

Om inte parterna har kommit överens före måndag 21 april klockan 12 går alltså 750 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker i Stockholms län ut i strejk.

Samtliga sjukhus
Det kommer påverka länets samtliga sjukhus på något sätt, framförallt akutmottagningarna på Karolinska Huddinge, S:t Göran och Danderyd som stängs växelvis.

Länets största akutmottagning på Södersjukhuset kommer givetvis att bli extra belastad - i synnerhet då en akutvårdsavdelning på SöS tas ut i strejk.

Hårt ansträngd akutvård och stopp för planerade operationer alltså.

Det kommer vården att klara , i alla fall i två veckor, säger landstingets chefsläkare Peter Rönnefalk, men sedan kan det bli värre, där inställda operationer kan leda till att patienter blir akut sjuka.

Det här är motparten Vårdförbundet ytterst medvetna om också.

Patientsäkerheten
Ulla Althin, ordförande för förbundets Stockholmsavdelning, medger att patientsäkerheten är en känslig fråga.

– Vi har lagt våra varsel så att det ska märkas att vi är i konflikt, men att ingen patient ska behöva bli drabbad i onödan, säger hon till Radio Stockholm.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".