Stockholm

Verksamhet för hemlösa kan stängas

Stadsmissionsgården för hemlösa på Södermalm i Stockholm kan tvingas att stänga efter att bara haft öppet i två månader. Vid ett möte med ett 70-tal av dom boende i området på torsdagskvällen ville en stor majoritet av mötesdeltagarna att dagverksamheten skulle stängas.

- De var väldigt negativa och har man den inställningen att det ska läggas ned, att det är omöjligt att driva en bra versamhet i kvarterat, så blir det svårt att vända den här opinonen, säger Daniel Wihlborg, chef för Stadsmissionsgården.

Finns det en risk att ni lägger ner?

- Jag tror inte att det är helt omöjligt.

Flera verksamheter som riktar sig till hemlösa har samlats i samma kvarter på Södermalm, till exempel Statsmissionsgården som har dagverksamhet för hemslösa.

Mellan 200 och 250 personer besöker varje dag Stadsmissionsgården och både polisen och boende upplever att det blivit stökigare i området. Till exempel har antalet händelserapporter till polisen ökat med nästan femtio procent sedan Stadsmissiongården flyttade in i kvarteret vid Maria Prästgårdsgata. Elisabeth Malm som bor i området var en av de som var med på mötet:

- Jag är väldigt rädd! Jag ser de här missbrukarna, jag ser när de inte kommer in, de slår in fönsterrutor, de gör inbrott, jag har själv blivit hotat. Den här verksamheten är alldeles för stor för att bedrivas på en så här liten yta, säger Elisabeth Malm.

Vid mötet berättade ledningen för Stadsmssionsgården bland annat att den ska se till att ordningsvakter kommer till omådet för att förbättra säkerheten. Polisen berättade att från och med måndag ska poliser finnas på plats hela dagen vid kvarteret - åtgärder som Daniel Wilborg tror skulle se till att det blir lugrnare i området.

- Med polis och ordningsvakter i kvarteret tror jag att störningen i princip kommer att upphöra.

- När vi öppnar står 20-30 stycken på kö, hungriga, trötta frusna. Och om de inte får komma in och äta frukost så vet jag inte var det blir av dem, säger Daniel Wihlborg.

Reporter Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".