Stockkholm

SL kräver långsiktig lösning i Rinkeby

Efter den senaste tidens vandalisering och våld i Rinkeby och Tensta i nordvästra Stockholm,  fortsätter vissa av områdets tunnelbaneuppgångar att vara stängda efter klockan sex på kvällarna. SL kräver också fler poliser.

På måndagskvällen hölls ett möte mellan SL och polisen där SL nu kräver en långsiktig lösning och ökade resurser från polisens sida, för att trafiken ska kunna köras som vanligt.

– Det handlar inte om resursbrist från polisens sida utan snarare samhällets oförmåga att tillsammans göra något. Det här är allas ansvar och det är inte så enkelt att fler poliser löser problemet, säger Mats Vangstad, operativ polischef i Stockholms län.

Trots att Mats Vangstad menar att polisen har resurser som man kan komma att sätta in för att stävja oroligheterna i Tensta och Rinkeby,  ser han inte problemet som enbart polisiärt.

Ingen lösning
På Folkets hus i Rinkeby jobbar Khadaffi Hussein på ungdomscafeet. Han tycker överhuvudtaget inte att polisens närvaro är någon lösning på situationen:

– Jag tycker polisen gör ett bra jobb men den här situationen behöver inte fler poliser. De här ungdomarna behöver aktiviteter. Om polisen kommer och låser in de här ungdomarna så är det ingen hjälp. Man måste i stället förstå varför ungdomarna kastar sten.

Fritidsaktiviteter
17-årige Ahmed Áden slutade vara kriminell för ett år sedan. Det var när han kom i kontakt med musikverksamheten på Folkets hus.

Ahmed är övertygad om att det är meningsfulla aktiviteter som kan få ungdomar att sluta med dom destruktiva handlingar som skapar problem i hans område:

– I stället för att ge mer pengar till polisen borde man ge pengar till fler ungdomsaktiviteter. Då kommer det att bli en förändring.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".